Tourest 2011

Mereseltsil ka nüüd esimene messil osalemise kogemus seljataga. Meie saare suurim turismiettevõte Kihnurand kutsus meid endaga Tallinnasse aasta suurimale turismimessile, Tourest 2011, kaasa. Käisimegi nädalavahetusel pealinnas üritust kaemas ja end tutvustamas. Oli täitsa tore – kohtasime mitmeid tuttavaid ja saime ka uusi sõpru juurde!

Sõbrapäevatervitus:”Laevad jäätuvad aeglaselt!”

Uiõ-Matu Olavi sõbrapäävätervitus laeva piält!

 

“Säristäjä” ja “Tormaja” merel – kas ka õhus?

Estonian Air valib oma kahele uuele Bombardier-lennukile nime. Nende veebilehel on välja pakutud palju toredaid leide nagu Kalevipoeg, Pääsuke, MeryBel ja Miss Evelyn. Siiski tõusevad esile just sellised uhked nimed nagu Säristaja ja Tormaja – täpselt nii, kui Kihnu Mere Seltsi kiireimatel alustel. Iseenesest võiks ju üsna kena pilt olla -meie sõuame Sangele ja meie taevakolleegid kihutavad üle meie pea Brüsselisse, tervituseks tiibu lehvitades…
Eriti karm oleks kui nimeks pandaks Altärä 🙂

” Hirmus veretöö Läänemerel” oli jõrmus jõlus…

Foto:www.draamateater.ee

30. jaanuaril esietendus Eesti Draamateatris Priit Pedajase rühmatöö „Umb ehk Hirmus veretöö Läänemerel“. Kihnu Mere Seltski oli oma esindusega etendust nautimas. Lisaks meile oli Kihnust kohal ka Kihnu Kultuuri Instituudi esindaja Reene Leas, hakkas silma ka teisi sõpru-tuttavaid.
Pärnust Tallinna poole sõites ei osanud me lootagi sellist teatrielamust, mille osaks saime. Iga seltsiliige oli kodus ka korralikult taustauuringut teinud, seega legendiga olime tuttavad.
Etenduse esimestest minutitest valdas meid äratundmisrõõm, tegevus oleks nagu päriselt Kihnus toimunud. Näitlejad olid väga hästi omandanud õpetatud kihnu keele – Lauri Lagle, Kersti Heinloo ja Ülle Kaljuste kõlasid laval nagu põliskihnlased. Arvatavasti nemad mäletavad aastaid veel kihnukeele sõna „sasja“!
Laval oli kujutatud kahemastilist laeva ja sellega isegi sõideti. Mereseltsiga etendusel kaasasolev laevakapten Rünno, kes meile nii mõnigi kord on oma meresõitudest pajatanud, märkas kohe ka lavakujunduses vea – laeva rooli kõrval ei olnud kompassi! Muidu oli küll suurt rõhku pööratud detailidele nagu näiteks, kujutati merel laevasõitu, et laev ikka kursil püsiks, oli laevarool paelaga ühte asendisse kinnitatud, muidu oleks pidanud ju kogu aeg keegi roolivahis olema. Nii aga laev sõitis oma teed ja mehed said muude asjadega tegeleda.
Lavastajalt kuulsime, et laval dekoratsiooniks olnud laev on kokku pandud kakuamipaadist, mis Tallinnasse kohale toodud Häädemeestelt. Kasutati ka palju linasest köisi ehk meremeeste keeles otsi. Need paelaotsad aga tolmasid nii palju, et näitlejatel oli laval päris tegemist selle tolmupahvakaga ja tihtipeale võttis aevastama. Kindlasti tekitasid tolmu ka vanad purjeriided, mis ka teatavasti head tolmukogujad.
Etendusse aitas sisse elada ka, lisaks toredatele näitlejatele ja kujundusele, lavalt saali hõljuv õhkõrn tõrvalõhn, mis meenutas kohe kodust jõujaama.
Etenduse sisu ei olnudki niivõrd ülesehitatud hirmsale tapatööle, vaid andis publikule edasi nägemuse kunagistest meresõitudest. Laval jutustasid kogenud meresõitjate osatäitjad Ain Lutsepp, Tõnu Oja ja Jaan Rekkor meremehe lugusid, kuidas oldi 57 päeva merel näljas ja ainsaks elulootuseks oli laeval elav rott, sest legend olevat rääkinud, et kui rott on laeval, ega siis veel kõik kadunud pole ja pääsemislootus on kindel – ja lõpuks keeraski tuul ja mehed jõudsid elu ja tervise juures koduranda. Ja neid lugusid oli palju, seega tasub ise kindlasti teatritükki vaatama minna.
Väga tore oli seegi, et etenduse autor oli pööranud suurt rõhku just asjaolule, mis viis Jaan Umbi sellisele rängale veretööle. Ei olnud nii, et laevapoisil tuli tuju ja lõi ülejäänud meeskonna lihtsalt maha. Raske oli Umbi elu seal laeval, kus teda päevast-päeva mõnitati, peksti ja kiusati, polegi midagi imestada, et noore mehe kannatus katkes.
Peale etendust toimus väike vastuvõtt teatrirahvale ja teistele abistajatele – saime meiegi sellest osa. Tore oli näha kuulsaid näitlejaid ja kuulda neilt teatritegemise telgitagustest.
Kel vähegi võimalik Tallinna sõit ette võtta, siis tasub kindlasti teatritükk üle vaadata, on mida meenutada. Kihnu Mere Seltsi teatrimuljed on küll ülimalt positiivsed ja suur-suur kiitus lavastajale ja näitlejatele väga tubli töö eest!
Loodame, et ehk suve poole saab sama teatritükk ka Kihnus maha mängitud!

Fotod