Kihnu Jõnnu aasta 2013 Kihnu Mere Seltsis

Tänavu täitub Enn Uuetoal, keda rahvas teab rohkem Kihnu Jõnnuna, 165. sünniaastapäev.

Selle kange meremehe mälestuseks pühendabki Kihnu Mere Selts oma selleaastased tegevused.

Enn Uuetoa ehk Kihnu Jõnn sündis 21.novembril 1848.aastal Kihnu saarel. Juba väikse poisina köitis ja meelitas poisikest meri. Peagi alustas  ta omi meresõite  kohalikel kivilaevadel, kuid juba aastal 1867 lahkus  Kihnust Häädemeestele, kus algas Kihnu Jõnnu meremeheelu suurtel purjekatel, mis kestis 1913. aasta tormise sügispäevani, mil kuulus kapten hukkus koos oma viimase laevaga “Rock City”  Taani rannikul Blavandshuki lähistel. Tänu ettevõtlikele kihnlastele jõudis Kihnu Jõnnu põrm 1992.aasta juulikuus koju Kihnu surnuaiale.

Hoolimata vähesest haridusest sai Enn Uuetoast siiski kapten, pealegi veel silmapaistvam kui ta koolitatud ametivennad. Jõnnu kuulsust madruste hulgas põhjustas tema meeldiv iseloom ja meeskonna sõbralik kohtlemine. Et ta oli ka ise osav töömees, imponeeris ta sellegagi lihtsatele madrustele rohkem kui kõrgid haritud kaptenid. Eks omajagu aitas Jõnnu kuulsaks teha seegi, et ta pärines Kihnu saarelt ja kõneles kihnu murrakut.

Kihnu Jõnn on öelnud, et merd ei maksa karta, vaid et talle peab muiates vastu minema. Niisugustele muigavat ka meri vastu.

Mai alguses, järjekordsel iga-aastasel talgupäeval, alustame oma hooajaga. Koristame jõujaama hoone ja ümbruse, seame  üles Kihnu Jõnnu teemalise näituse.

Sama päeva õhtul kutsume kogu saarerahvast ja talgulisi näituse avamisele. Pärast näituse avamist, mängib tantsuks ansambel “Kentukid”.

Juulis mere peo ajal hakkame Jõujaamas ehitama Sangõvana lotja. Meil on alles tema kunagine lodi, mis küll vanuse tõttu veel vaevu  koos püsib. Teeme seltsi liikmete ja kõigi vabatahtlike huviliste kaasabil valmis uue samasuguse paadi. Kui kõik sujub, siis saame peo lõpuks ehk ka paadi valmis. Kõik kel huvi paadi ehitamises kaasa lüüa on oodatud kampa lööma. Kaasa võib võtta ka lapsed.

Augusti lõpus 31. augustil on Muinastulede öö. Kui üleeelmisel aastal  tähistasime ühtlasi ansambel Kihnu Poiste 15 juubelit, siis eelmisel aastal oli vaiksem üritus – tegime mere äärde lõkke, süütasime selle laulu saatel ja igaüks, kes kohale tulnud, sai olla rahulikult oma mõtete, laulu, mere ja tulega.

Sel aastal alustame veidi varem – räägime päeval Jõujaamas Kihnu Jõnnust ning käime ära tema haual, õhtul aga süütame taas mere ääres muinastulede lõkke. Lõkkele kaasa ja pärast tantsuks mängivad “Tuulelõõtsutajad”.

Suve jooksul on meil plaanis teisigi ettevõtmisi, milledest räägime lähemalt jooksvalt oma FB-lehel ja siin.

Loe lähemalt Sangõvana lodjast siit !

Fotod