Nordi tee

Kultuuriministeeriumi algatusel on käesolev aasta kuulutatud Eesti laulu ja tantsu juubeliaastaks. Kuna Mere Seltsi rajatud Nordi teel on üks kivi pühendatud just merelauludele ja tantsudele, siis seetõttu kannab meie muinastulede öö sel aastal eheda laulu ja tantsu sõnumit! 

“NORDI TEE” – austusavaldus kõigile meresõitjatele. Koht, kus mõtteid mõlgutada…
Igal kivil rannaäärel Nordi teel on oma tähendus. Sadama poolt alustades on heledaim täht Põhjanael, sest nagu Väike-Vanker ei looju Eestis kunagi, on ka Kihnu Mere Selts alati uhke oma saare meresõitjate üle.
Järgmine on mere kivi, sealt edasi on kivi kala- ja meremeestele, kes on kas jäänud merele, on merel või tulnud merelt, ning kivi laevadele ja paatidele, mis viivad mehed merele tööle ja toovad koju. Viies kivi on pärimuskivi, pühendatud mere lauludele ja pärimusele. Kuues kivi on lahkumise kivi, mõeldud nendele, kes läksid ja jäid. Viimane, seitsmes, on aga tulekivi, sest vanad paadid lõpetavad jaanitules…
Igal aastal augustikuu viimase laupäeva õhtul süütame sealsamas rannas muinastulede öö lõkke, nende auks, kes on merel või sinna jäänud. Olgu ka mainitud, et täpselt sealsamas mererannas ehitati aastaid tagasi valmis mitukümmend kivilaeva ja veeti nad ka vette.

Fotod