147 aastat tagasi…

Täna, 147 aastat tagasi, sündis Kihnu saare kuulsaim laevameister Enn Vahkel.
Elu lõpul, kui ta 1953.aastal suri, olevat ta tahtnud oma koduõue suure kivi külge oma portree paigutada. Tuletagu seepärast vähemalt see väike looke suurt meistrit taas meelde.
Enn Vahkel sündis 01. jaanuaril 1870. aastal Kihnu Linakülas ehitustöölise ja Häädemeestel laevu ehitamas käinud erusoldati pojana. Juba 16aastaselt hakkas Enn laevu ehitamas käima ja pani seal nähtut nii hoolega kõrva taha, et oli võimeline 18 aastaselt iseseisvalt laevu ehitama. Oma neli esimest laeva ehitas ta ilma plaanideta.
Kihnus veestati 26 Vahkeli ehitatud laeva. Üldse ehitas ta 69 alust, seega ülejäänud 43 laeva ehituspaigad olid piki Liivi lahe rannikut, Ruhnus ja isegi Saaremaal, kus omal oli laevameistreid jalaga segada. Tartus käis ta praame ehitamas ja paljude aluste remontimist juhtimas. Suurim Vahkeli ehitatud purjekas oli 100 jala pikkune Kaupo Uulus.
Oma viimase laeva ehitas meister 1940. aastal oma koduõues üksinda, tõstetöödel aitas teda vaid abikaasa Reet. See oli ühtlasi viimane Kihnus ehitatud kahesüllane laev Linnu.
Hiljem sai meister laevaehituse tarkusi ja saladusi vaid teistele jagada. Nii käis tema juures neid kirja panemas Aadu Hint ja kasutas märkmeid oma ”Tuulise ranna“ kirjutamisel.
Nagu ühel meelel kirjeldavad kõik ajakirjanikud, kuidas Vahkelil oli lakapealne täis laevade poolmudeleid, mida ta sealt tõi alla näitamiseks ja iga mudeli juurde selle ehitusloo jutustas.
Uhkust tundis ta sellegi üle, et tema laevade mudeleid oli Tallinnasse meremuuseumi jõudnud.
(Pildil: Purjelaev “Linnu” ehitamine, vasakul meistrihärra Enn Vahkel)

Fotod