Ilmaolud Munalaiu sadamas

Munalaiu sadama hetkeilma on nüüd võimalik ka reaalajas vaadata: Munalaiu ilmajaam

Kihnukeelsed uudised

Kihnukeelsetes uudistes saime ka täna hommikul veidi juttu ajada. Järelkuulata saab siit:

http://vikerraadio.err.ee/v/kihnukeelsed_uudised/saated/d4126982-3bcf-40cb-ae41-dee14792fc0e/kihnukeelsed-uudised

 

Laevavrakk

Eile kirjutas meile üks merendushuviline ja küsis, kas me oleme teadlikud, et Rock City-st umbes 260 meetrit idasuunas lebab üks laevavrakk (ca15-16 meetrit pikk) ja kui siis jah, siis millega tegu.
Vastame siin – ikka teame, tegu on Kihnu kalurikolhoosi Nõukogude Partisan ühe esimese traallaevaga PTS “Sangelaid”.
Laev olevat jäänud vanadusest kai äärde seisma ja ühe tuulise ilmaga rebis laeval otsad katki ja laev triiviski madalikule.
Kihnus räägitakse, et üks vana kalur küsinud kolhoosikontorist, kas võib sel laeval masti maha saagida küttepuuks. Seda ta ei taibanud, et tegu on raudlaevaga ja mastki metallist. Mees olevat läinudki naisega kahemehe saega masti langetama. Kui saagides sädemeid lendama hakanud, siis andnud mees hobusele piitsa ja kadunud häbiga metsa.
Pilti meil “Sangelaiust” kahjuks ei ole, aga fotol vasakul olev laev on sarnane nimetatud vrakile.

 laev

Kihnu meremeeste laulik

Need on nüüd vististe viimased majakad,
hüvasti, hüvasti, kodumaa rand.
Kisaga saatvad mind merele kajakad,
pole kui arveid veel lõpetand…
/Kirjutatud Kotkas 29.aprillil purjelaev “Neptunil”. M.Alas./
Saime täna korraks enda käsutusse paar vana Kihnu meremeeste laulikut. Lisaks lauludele on neis nii ilusaid maalitud pilte, lugusid, eluseiku jne.

Kudas Kihnu laevad veesse aeti?

Laeva peremehed käösid pere-perelt inimesi kutsmas. Kui pisike lae oli, siis kutsuti oma sugulasi, kui suurõm lae oli aeti ikka terve vald vällä. Kui “Neptuni” Tõstamaal vällä aeti, siis oli terve vald välles. Oostõga mindi üle iä. Vanad tüeriided olid juurõs: oli märg värk.
Kui lae vällä sai, siis akati laeva pulmõ pidämä. Kaks-kolm päävä pilli mängeti ning tantsiti. Karupidi kjõsti ning. Sie miol ikka mieles, kui “Aliide” vällä aamisõ aegõs Antsu vana Mihkel ning Koksi Jasska kjõssid. Käed olid teene-teese kaela piäl ning teese käegä võtsid muast soppa ning panid teesele vasta silmi. Umpsõd sopatsõd olid. Riided käristäsid seljäst kua purus. Rahvas oli ümber ning naersid. Teesed kjõssid kua, aga nied olid kõegõ naljakamad.
Pulmad pieti selle laeva peremehe juurõs, kellel kõegõ suurõmad ruumid olid.
Kui lae välläs oli, siis tõstõti peremehi kõegõ ennemä. Karati ulga inimestegä kallalõ ning süesteti üles. Kätegä püüti kindi. Sellepäräst maha lastamtõ. Karjuti urraa, urraa! Mia ei tiä, kas meistrid tõstõti, aga küll võib olla. /Jaan Alas, sünd. 1899 Turuküla/
Pildil purjelaev “Neptun” 7. septembril 1929. aastal
sõidab Aarhusesse laua laadungiga. Loots on laevas ja tolli plagu ülewal.

Pulm

Reet Tallinnas

Täna käis mereseltsi Reet Tallinnas, sest lõpuks ometi on kauaoodatud merekultuuriaasta kätte jõudnud!
Täna toimus Lennusadamas merekultuuriaasta 2016 programmi tutvustamine, kus teema-aasta sisulise poole avasid aasta ellukutsuja Urve Tiidus ning Eesti Meremuuseumi direktor Urmas Dresen. Programmist ja koostegemise võimalustest rääkis Merekultuuriaasta 2016 projektijuht Karen Jagodin ning teema-aasta visuaalseid lahendusi ja nende kasutusvõimalusi tutvustas agentuuri Identity loovjuht Ionel Lehari. Samuti esitleti veebilehte ja kogu aasta meresündmusi koondavat kalendrit, kuhu on oodatud kõik oma merega seotud sündmusi lisama.
Meri on rohkem kui lihtsalt vesi!

Reet

Mark Soosaar 70 !

12.jaanuaril 2016 saab 70 aastaseks suur filmimees ja riigikogu liige Mark Soosaar.
Kihnu Mere Selts tervitab Marki juubeli puhul ja soovib ka edaspidiseks teravat silma ja meelt temale oluliste mere-, keskkonna- ja kogukonnateemadega tegelemisel!
Olõnd sama akkaja edekohe!

ETV ja ETV2 tähistab 05. – 10.jaanuar 2016 Mark Soosaare juubelit mahuka filmikava ja teemaõhtuga!

Näoga mere poole!

Ilusat merekultuuriaastat, head sõbrad!

Ilusat merekultuuriaastat, head sõbrad!
Meie suureks õnneks sündis Kihnu saarel 01.jaanuaril 146 aastat tagasi laevameister Enn Vahkel, just tänu temale saame meie, Kihnu Mere Selts, minna südamerahuga vastu merekultuuriaastale – meil on oma saare silmapaistev merepärand, mida hoida ja edasi kanda. Poleks olnud Enn Vahkeli poolt ehitatud 69 purjelaeva, kes teab, kas me saaksime ikka kivilaevandusest niiväga rääkida. Käisime täna meistrihärra haual ja süütasime mälestuseks küünla. Oleme juba kuus aastat kogunud ja talletanud kihnlaste merepärandit ja nüüd, merekultuuriaastal, on meil seda suur rõõm veelgi rohkem teie kõigiga jagada.
Aga mis siis toimuma hakkab? Kuna oleme ühe purje all merekultuuriaasta eestvedaja Eesti Meremuuseumiga, siis lööme meiegi kaasa mitmetes ettevõtmistes nagu näiteks 28.mail jõuab Kihnu Rannaretk, mis on kogu Eesti rannikut ning saari hõlmav programm, mis jõuab igasse rannaalaga maakonda ning suurematele ja valikuliselt ka väiksematele saartele. Merekultuuriaasta teise laine eesmärk on tõsta mereteadlikkust ja kujundada arusaamu mereohutusest ning tuua mereharidus noortele lähemale, anname meiegi oma panuse üle-Eestilises haridusprogrammis “Näoga mere poole”, mille eestvedaja on TTÜ Eesti Mereakadeemia, toimuma saab veel mõndagi huvitavat.
Merekultuuriaastal on võtmeroll inimeste käes ning kultuuriloo kujundamiseks ja edasikandmiseks on ühtviisi vajalikud nii loojad kui osasaajad. Olge lainel!

Fotod